Rally Club Bulgaria - Рали Клуб България      
Рали Клуб България - Rally Club BulgariaОфициален партньор - YaccoРали Клуб България
  # # # # # # # # # # # #  
#
   
 

Писта Велико Търново 29-30 Март 2008 - информация за настаняване

Как протича състезанието?
Състезанията от Българския шампионат за туристически автомобили се провеждат на трасе по затворен маршрут (писта). Подреждането на старта (стартовата решетка) се определя също както на Формула 1 от квалификации за място (тренировки), които се провеждат в събота следобяд. Участващите автомобили могат да бъдат група А, N или Хобикар (Х). Състезанието в неделя протича в две отделни сесии (или 4 ако автомобилите са повече – до и над 1600 см3) за гр. А и Н, и гр. Хобикар. Също като на Ф1 по време на състезанието има боксове (бърз сервиз), но влизане се налага само при повреда или рязка промяна на времето, тъй като не е необходимо дозареждане с гориво за около 15 обиколки (35-40 км).

Какво означават групите?

  • Група А – туристически автомобили. Това са серийни автомобили, които се модифицират за състезания по правила определени от производителя и одобрени с документ от ФИА (международната федерация по автомобилизъм) наречен хомологация. Тази е групата на истинските състезателни автомобили.
  • Група N – серийни автомобили. Това също са серийни автомобили модифицирани по определен начин одобрен от ФИА, но рамките на модификациите са доста по-малки от гр. А и затова автомобилите са по-близо до серийните.
  • Група Х (хобикар) – това са свободно модифицирани автомобили, които трябва да отговарят само на кубатурата на класа си и изискванията за безопасност. В повечето случаи това са най-атрактивните автомобили.

Как се определят класовете?

  • N1, X1 и A5 – автомобили с двигател до 1400 см3
  • N2, X2 и A6 – автомобили с двигател до 1600 см3
  • N3, X3 и A7 – автомобили с двигател до 2000 см3
  • N4, X4 и A8 – автомобили с двигател над 2000 см3

При наличие на турбокомпресор, кубатурата се умножава по 1,7 за да се получи кубатурата, в която попада автомобила т.е. кола с двигател 2000 см3 и турбокомпресор попада в клас 4 (или 8 за гр.А) – N4, X4 или А8.

Как протича награждаването?
Награждаването се прави отделно за всяка група/клас и отделни четири генерални церемонии за група А и Н (до и над 1600 см3) и група Хобикар (до и над 1600 см3). Има награди и за отборно класиране за най-добре класиралите се тимове.

 
   
Някои права запазени Creative Commons License (сс) 2002-2008 Рали Клуб - България